Verse groenten en fruit op Bonaire maar liefst 47% duurder dan op Curacao

fruitUit een beperkt onderzoek van de Consumentenbond Bonaire (Unkobon) blijkt dat de prijzen van verse groenten en fruit op Bonaire gemiddeld 47% hoger liggen dan vergelijkbare prijzen op Curaçao. Hoewel het een beperkt onderzoek betreft, geeft het volgens Unkobon een verontrustende indicatie van extreem hoge prijzen op Bonaire die een gezond voedingspatroon in de weg staan.

In de laatste week van mei 2013 heeft de Fundashon pa Konsumidó van Curaçao voor een groot aantal levensmiddelen prijswaarnemingen gedaan op Curaçao. De Consumentenbond Bonaire (Unkobon) heeft rond dezelfde periode in 13 supermarkten op Bonaire prijswaarnemingen gedaan ten behoeve van  de onlangs verschenen aanvulling op de ABB-monitor.  Unkobon heeft de voor Curaçao gepubliceerde waarnemingsresultaten gebruikt voor het vergelijkend onderzoek.

Het onderzoek op Curaçao betreft een groot aantal producten in verschillende verpakkingsvarianten, het onderzoek van Unkobon op Bonaire betreft een steekproef, met een kleiner aantal producten. Unkobon heeft voor dit onderzoek alle haar beschikbare prijzen vergeleken van producten die qua verpakking of gewicht goed vergelijkbaar zijn.  Op deze wijze zijn de prijzen van 35 producten met elkaar vergeleken. Vervolgens zijn de laagste prijzen op Curaçao vergeleken met de laagste prijzen op Bonaire. Uit het onderzoek bleek dat bijna 2/3 van de vergeleken producten op Bonaire meer dan 30% duurder is dan op Curaçao. Veertig procent van de vergeleken producten kost zelfs meer dan anderhalf keer zoveel dan op Curaçao.

Prijzenoverzicht

Deel dit