Wij zijn er voor alle consumenten op Bonaire

Persbericht 17 oktober 2021

Unkobon is een vereniging die zich inzet voor de consumentenbelangen van haar leden en voor de belangen van alle consumenten op Bonaire.

Het ledenbestand van Unkobon bevat naast een groot deel authentieke Bonairianen ook veel inwoners die zijn geboren in Europees Nederland en Amerikanen. Alle inwoners van Bonaire van 18 jaar of ouder kunnen lid worden van Unkobon voor slechts 15 dollar per jaar.

Met samenwerking bereik je meer. Al vanaf de oprichting in 2012 werkte Unkobon daarom, in het belang van alle consumenten op Bonaire, samen met de Fundashon Tienda pa Konsumidó Boneiru. In het begin was Dhr. Alex Senchi voorzitter van de Tienda, en later Mw. Jolanda Daflaar. Hoogtepunten van de samenwerking waren de Bon Kompra afspraak in 2014 met de vereniging van supermarkten, OLB, de Tienda en Unkobon en vanaf augustus 2018 de Prijsvergelijker. De Prijsvergelijker was een initiatief van het ministerie van Economische Zaken. Het project was een samenwerkingsverband tussen het ministerie van EZK, RCN, Unkobon en de Tienda.

Met geld van EZK werd voor de Prijsvergelijker projectleider Orphaline Saleh ingehuurd en werd een team van lokale waarnemers betaald. RCN verzorgde maandelijks de advertenties in de kranten en de Tienda verzorgde publiciteit in haar Unkobon Consument Bonaireradioprogramma. De prijsvergelijker stopte in 2020 nadat OLB in maart een prijsstop had aangekondigd. Een herstart in 2021 mislukte door gebrek aan medewerking van een aantal supermarkten.

In december 2019 hielp Unkobon bij het afscheid van Ewald Abdul, die na 7 jaar om persoonlijke redenen stopte bij de Tienda. Het bestuur van de Tienda zag geen mogelijkheid om dit afscheid een feestelijk tintje te geven, waarna Unkobon insprong en Ewald alsnog zijn verdiende afscheidsbijeenkomst kreeg in het bijzijn van bestuursleden van de Tienda.

Unkobon betreurt het dat de voorzitter van de Tienda zich onlangs in de Eilandsraad en op de radio in negatieve zin heeft uitgelaten over Unkobon. Oud voorzitter Eric Booi, geboren en getogen op Bonaire, betreurt de bewering van juffrouw Daflaar dat Unkobon werk van de Tienda zou hebben afgepakt en dat Unkobon een club van buitenlanders zou zijn die alleen de belangen van Hollanders behartigt. Niets is minder waar. Dat blijkt alleen al uit de resultaten die Unkobon in de afgelopen jaren heeft behaald voor alle consumenten op Bonaire.

Na het vertrek van Ewald Abdul bij de Tienda heeft de directie van Unkobon meerdere pogingen gedaan om met het bestuur van de Tienda te praten over verdere samenwerking. Nadat afspraken twee keer door de Tienda werden afgezegd, heeft Unkobon het initiatief voor verdere samenwerking aan de Tienda gelaten. Dat initiatief is helaas niet gekomen.

Deel dit