Prijsvergelijker oktober 2019

1910 prijsvergelijker oktober 19

Groente en fruit blijvend duur en schaars

De gemiddelde prijs van het pakket verse groenten en fruit in het mandje van de prijsvergelijker ligt in oktober 2019 ruim 32% hoger dan een jaar geleden. Vooral bakbananen, limoenen en watermeloenen zijn extreem in prijs gestegen. Waar een bakbanaan een jaar geleden gemiddeld 36 cent kostte, is de klant in oktober 2019 gemiddeld 81 cent kwijt. Een kilo limoenen steeg van gemiddeld $2,96 naar $4,11 in prijs. Was de consument in oktober 2018 voor een watermeloen nog gemiddeld $5,67 kwijt, een jaar later kost dat gemiddeld bijna $8. Alleen aardappelen en wortelen waren in 2019 gemiddeld iets goedkoper dan een jaar ervoor.

Er zijn ook regelmatig lege schappen in de afdelingen groente en fruit. Ten tijde van de prijsopnames van oktober hadden slechts 3 supermarkten alle 13 producten die in de categorie verse groente en fruit in het mandje zijn opgenomen. In 5 van de 15 supermarken misten 4 tot 6 producten uit deze categorie. In 10 van de 15  supermarkten lag geen watermeloen in het schap, in 7 van de 15 geen bakbanaan, en in 5 van de 15 geen ijsbergsla.

Warehouse is nog steeds de goedkoopste supermarkt, maar in de top 5 van de ranglijst van de prijsvergelijker is stevig gedrang zichtbaar. De nummers 2, 3 en 4 liggen in oktober heel dicht bij elkaar. Het verschil tussen nummer 1 en nummer 2 wordt sinds juli 2019 ook steeds kleiner. Een jaar geleden was dit verschil nog 18% is in oktober geslonken tot 12%.

Met de prijsvergelijker maken de consumentenorganisaties Unkobon en FTpKB de consumenten van Bonaire meer prijsbewust. In het project wordt samengewerkt met het Ministerie van EZK, RCN en Sage B.V. 

Op www.Unkobon.org kunnen consumenten zowel de prijsvergelijker als het totaaloverzicht met alle prijzen en informatie per deelnemende supermarkt zien. Het totaaloverzicht is een uitgebreide spreadsheet, waarop alle meegenomen prijzen te zien zijn. Ook is snel te zien in welke supermarkten de producten uit het mandje het voordeligst zijn.

Uitgelicht

1910 uitgelicht

Deel dit