Prijsvergelijker maart 2020

2003 prijsvergelijker mrt 20

Herstart Prijsvergelijker Bonaire

Na een onderbreking van twee maanden zijn consumentenorganisaties Unkobon en FTpKB in maart weer begonnen met het maandelijks vergelijken van de prijzen van 60 producten in 15 supermarkten. Het mandje van 60 veelgekochte producten is hetzelfde als in 2019. Bij de deelnemende supermarkten is een wijziging gekomen: Zhung Kong en Magic City zijn vervangen door Kadushi Supermarket aan de Kaminda Djabou en Foody Supermarket aan de Kaminda Jato Bako. Op de ranglijst van maart 2020 scoren deze supermarkten met een index van 100 en 103 rond het gemiddelde.

De Coronacrisis heeft de prijzen in maart niet waarneembaar beïnvloed. Ten opzichte van de metingen in december bleven bij ongeveer de helft van de producten de waargenomen prijzen ongewijzigd. Bij de andere helft van de producten daalden of stegen de prijzen. Dit beeld wijkt niet af van de vergelijkbare periode in 2019.
Grote prijsafwijkingen ten opzichte van december zijn in vrijwel alle gevallen veroorzaakt door het tijdelijk niet aanwezig zijn van goedkopere huismerkvarianten van producten. Gemiddeld over alle deelnemende supermarkten was het mandje ruim 1% goedkoper dan in december.  

Met de prijsvergelijker bevorderen de consumentenorganisaties het prijsbewustzijn van de consumenten op Bonaire. In één oogopslag is te zien welke supermarkt het goedkoopste is op Bonaire. Dat wil niet zeggen dat dit voor alle 60 producten in het mandje het geval is. Om te zien welke supermarkt het goedkoopst is voor een specifiek product, kan men vanaf 30 maart kijken op het totaaloverzicht dat op de website www.unkobon.org wordt gepubliceerd. Het totaaloverzicht staat in een excell bestand waarin ook de specificaties per supermarkt zijn opgenomen.

Uit onderzoek in 2019 is gebleken dat de prijsvergelijker een toenemend aantal consumenten meer prijsbewust heeft gemaakt. Omdat er klanten zijn die op de prijzen letten en klagen over hoge prijzen, hebben de meeste deelnemende supermarkten hun aanbod meer gericht op goedkopere huismerken. Op die manier helpt de winkelier om de kosten van levensonderhoud zo laag mogelijk te houden.

Uitgelicht

2003 uitgelicht mrt 20 nl

Deel dit