Prijsvergelijker maart 2019

1903 prijsvergelijker maart 19

Prijzen groente en fruit omhoog

De situatie in buurland Venezuela heeft nadelige gevolgen voor Bonaire. Dit is geconstateerd met de prijsvergelijker die consumentenorganisaties Unkobon en FTpKB maandelijks publiceren in samenwerking met het ministerie van EZK.

De aanvoer van betaalbare verse groente en fruit staat onder druk. Groente en fruit moeten nu uit andere landen worden gehaald. Bakbananen en watermeloen waren ten tijde van de prijsopnames in maart slechts in enkele supermarkten verkrijgbaar. Ten opzichte van februari stegen de prijzen van groente en fruit in het mandje gemiddeld met 6,5%. De overige 45 producten uit het mandje van de prijsvergelijker bleven gemiddeld gelijk in prijs.

In de prijsvergelijker wordt per product het goedkoopste merk meegenomen dat de waarnemers in een supermarkt vinden. Als het goedkope merk is uitverkocht, kan het zijn dat tijdelijk alleen een duurder merk van het product verkrijgbaar is. Dan wordt dat duurdere merk meegenomen in de prijsvergelijker, tot het goedkopere merk in een volgende ronde weer beschikbaar is. Vooral kleine supermarkten kampen hier regelmatig mee. Het is daarom een prestatie als kleine supermarkten permanent rond of zelfs onder het gemiddelde weten te scoren.

Per product wordt er een index berekend en vervolgens komt er de index voor het totale mandje van 60 producten per supermarkt. De index geeft aan hoe een supermarkt scoort ten opzichte van het gemiddelde (index = 100) van de 15 supermarkten. Een index lager dan 100 geeft aan dat de totale mand in die supermarkt goedkoper is dan het gemiddelde.

In de mand van de goedkopere supermarkt kunnen er producten duurder zijn dan het gemiddelde. De prijsbewuste consument bekijkt daarom het totaaloverzicht van de prijzen op www.unkobon.org om voor zijn eigen boodschappenlijst te zien in welke supermarkt hij of zij het voordeligst de inkopen kan doen.

Uitgelicht

1903 uitgelicht

Deel dit