Prijsvergelijker juli 2019

1907 prijsvergelijker

Prijsstijging groente en fruit zet door

Na de sluiting van de grens met Venezuela, zagen we in maart en april een sterke stijging (14%) van de prijzen van groente en fruit op Bonaire. Nadat de prijzen in mei leken te stabiliseren gingen de prijzen van groente en fruit in juni en juli gemiddeld weer stevig omhoog. Het pakketje groente en fruit in de mand van de prijsvergelijker is in juli gemiddeld 17% duurder dan in januari.

In de ranglijst van de prijsvergelijker verandert er niet veel. Warehouse blijft de goedkoopste en buurtwinkel Beyond de duurste supermarkt. Wel worden de onderlinge prijsverschillen gestaag kleiner. In augustus 2018 was het verschil tussen de hoogste en de laagste index 40%, in juli 2019 is dat geslonken tot 27%.
Toch blijven er grote onverklaarbare prijsverschillen. Zo kost een zakje Lipton thee bij  Rincon City 5 cent, en bij Jia Xing en bij Zung Kong twee keer zoveel. Havermout van Quaker kostte bij Liang Xiang en (weer) Rincon City $8 per kilo. Bij Zung Kong en New World was dat 27% duurder. Niet merk gebonden consumenten zijn veel goedkoper uit. De goedkoopste havermout kost nog geen $2 per kilo (Van den Tweel en Warehouse).

De prijsbewuste consument kan dus veel besparen. Met de prijsvergelijker willen de consumentenorganisaties Unkobon en FTpKB de consumenten van Bonaire meer prijsbewust maken. In het project wordt samengewerkt met het Ministerie van EZK, RCN en Sage B.V.

Op www.Unkobon.org kunnen consumenten zowel de prijsvergelijker als het totaaloverzicht met alle prijzen en informatie per deelnemende supermarkt zien. Het totaaloverzicht is een uitgebreide spreadsheet, waarop alle meegenomen prijzen te zien zijn. Ook is snel te zien in welke supermarkten de producten uit het mandje het voordeligst zijn.

Uitgelicht

1907 uitgelicht

Deel dit