Prijsvergelijker februari 2019

1902 prijsvergelijker

Oplossing voor extreme prijsverschillen wenselijk

Uit de maandelijkse prijsvergelijker die consumentenorganisaties Unkobon en FTpKB publiceren in samenwerking met het ministerie van EZK, blijkt telkens weer dat de prijzen van producten extreem verschillen. Bij meer dan de helft van de producten kost de duurste variant meer dan 2x zo veel als de goedkoopste variant en soms zelfs meer dan 5 keer zoveel. De detailgegevens zijn te vinden op www.unkobon.org.

Enkele voorbeelden. Bij Wing Cheung kocht men cornflakes (merk Everyday) in de aanbieding voor een kiloprijs van $2,- en bij Famoso (merk Kellogg’s) voor $15,44 per kilo. In het overzicht is te zien hoe de prijzen van dit product en ook zoete aardappelen, all-season kruidenmix, en zout sterk kunnen variëren per winkel. Tussen verschillende merken, maar ook voor precies hetzelfde merk.

Omdat de prijzen van producten in de supermarkten per maand flink kunnen verschillen, wordt het voor de consument lastig om te bepalen waar hij het voordeligst zijn boodschappen kan doen. Dat was in 2014 anders met de BonKompra afspraak. Voor een mand met 36 basisproducten was een maximumprijs (per kilo, per liter of per stuk) afgesproken. Die maximumprijs was vastgesteld op basis van de lagere (benchmark) prijzen die op Bonaire voor de 36 producten waren aangetroffen. Alle 20 deelnemende supermarkten moesten per product tenminste één merk aanbieden op of onder de maximum benchmarkprijs. Supermarkten mochten zelf het merk kiezen, als het maar van goede kwaliteit was.

De afspraak werkte goed, maar was helaas tijdelijk. Na de verkiezingen in 2015 had de lokale politiek geen belangstelling voor verlenging van BonKompra. Voor basisproducten zijn er nu weer onwenselijk grote prijsverschillen. De consumentenorganisaties zijn daarom voorstander van het opnieuw invoeren van BonKompra.

Uitgelicht

1902 uitgelicht

Deel dit