Prijsvergelijker december 2019

1912 prijsvergelijker december 19

Geen prijsvergelijker in Januari

Sinds augustus 2018 wordt maandelijks een prijsvergelijker gepubliceerd. De prijsvergelijker is een tijdelijk samenwerkingsverband tussen  consumentenorganisaties Unkobon en FTpKB, het Ministerie van EZK, RCN en Sage B.V. Het samenwerkingsverband loopt in december 2019 af.

Vijftien supermarkten doen mee met de Prijsvergelijker Bonaire. De Prijsvergelijker legt elke maand bij deze 15 supermarkten de laagste prijzen van 60 veel gekochte producten vast, en vergelijkt deze om tot een rangschikking te komen. Door scherper op prijzen te letten, kunnen consumenten besparen op hun boodschappen.

Op www.Unkobon.org kunnen consumenten zowel de prijsvergelijker als het totaaloverzicht met alle prijzen en informatie per deelnemende supermarkt zien. Het totaaloverzicht is een uitgebreide spreadsheet, waarop alle meegenomen prijzen te zien zijn. Ook is snel te zien in welke supermarkten de producten uit het mandje het voordeligst zijn.

 

Uit de evaluatie van de prijsvergelijker blijkt dat mensen op Bonaire meer letten op de prijs van producten dan een jaar geleden. Bij twee op de drie consumenten heeft de prijsvergelijker invloed gehad op de keuzes bij het doen van de boodschappen.

Uit het evaluatierapport blijkt ook, dat de prijsvergelijker invloed heeft op het aanbod bij supermarkten. Steeds meer supermarkten geven hun klanten inmiddels de keuze tussen A-merken en goedkopere merken. Naarmate ze daar beter in slagen komen ze hoger op de ranglijst van de prijsvergelijker.

Als verbeterpunt noemt het evaluatierapport o.a. de communicatie via radio/tv of via buurtbijeenkomsten.

Het ministerie van EZK en OLB zijn momenteel in gesprek om helder te krijgen hoe de prijsvergelijker komend jaar kan worden ingezet. Dit is nog niet afgerond. In januari zal de prijsvergelijker niet verschijnen.

Uitgelicht

1912 uitgelicht

Deel dit