Nieuwsbrief december 2020

/

In deze nieuwsbrief: najaarsvergadering Bondsraad, geografische discriminatie door Nederlandse banken, radioprogramma prijsvergelijker.    

Najaarsvergadering Bondsraad     
Twee keer per jaar organiseert de Bondsraad een vergadering waar alle leden bondsraad 2 11 2020welkom zijn. Op 2 november vond de najaarsvergadering plaats. In deze vergadering bespraken we op welke terreinen Unkobon in 2020 actief is geweest. Onderwerpen als het wegenonderhoud (klik hier voor het OLB dossier op de website van Unkobon), de benzineprijzen (verlaagd per 1 april 2020 met 15 cent en per 1 juli nog eens met 10 cent per liter), de klantonvriendelijke voorwaarden van WEB (worden in 2021 aangepast),  postbezorging (het ministerie van Economische Zaken is er actief mee aan de slag), het gezondheidslabel op voedingsproducten (nutri-score), de herstart van de prijsvergelijker in oktober 2020 en last but not least, het introduceren van een laagdrempelige geschillenregeling bij bedrijven zodat consumenten makkelijker hun recht kunnen halen. Zoals in elke najaarsvergadering werden de strategische keuzes voor de komende 3 jaar vastgesteld in overleg met de leden. Het was weer een levendige vergadering waarin de aanwezige leden actief deelnamen. Na afloop was er weer een hapje en een drankje voor de aanwezigen.

Geografische discriminatie door Nederlandse banken       
Ned ver van bankenEerder dit jaar werd dankzij Unkobon de buitenlandtoeslag ingetrokken die ING-bank wilde toepassen bij inwoners van Caribisch Nederland die er een betaalrekening hebben. Maar de banken blijven hardnekkig discrimineren.

Tot nog toe was het aanhouden van een betaalrekening bij een Nederlandse bank  alleen weggelegd voor bedrijven en particulieren die reeds een rekening in Europees Nederland hadden vóór hun verhuizing naar Bonaire. Met ingang van 1 januari 2021 is er nieuwe regelgeving die mogelijk maakt dat Nederlandse banken hun diensten aan alle inwoners van de Caribische gemeenten van Nederland aanbieden. De banken hebben er echter geen zin in om deze maatschappelijke taak ook in Caribisch Nederland uit te voeren. Staatsbank ABN Amro dreigt zelfs de bestaande rekeningen van ondernemingen en particulieren op de BES eilanden te sluiten c.q. op te zeggen. Alleen druk vanuit de politiek kan dit voorkomen. Daarom heeft Unkobon het initiatief genomen en samen met ondernemersverenigingen en de Kamer van Koophandel een brandbrief gestuurd aan de Tweede Kamer.       

prijsvergelijker mandPrijsvergelijker op de radio  
Met ingang van december verzorgt Unkobon maandelijks een kort programma over de prijsvergelijker dat wordt uitgezonden op BonFM, Live99 en Voz di Boneiru. U kunt het programma hier beluisteren (papiamentu).     .  

Nieuwjaarswens
De directie van Unkobon wenst de leden een gezond, gelukkig en voorspoedig 2021!

 

Deel dit