Nieuwsbrief 2023-2

In deze nieuwsbrief: Unkobon condoleert Marianne Grutters, vacature directie Unkobon, voortgang rechtszaak, stichting minikrediet, samenwerking Tienda pa Konsumidó, najaarsvergadering Bondsraad, voorstellen Hose Booi.

Condoleance voor Marianne Grutters
Volkomen onverwacht is begin september Zoë, de 31 jarige zoon van Marianne Grutters overleden tijdens een militaire oefening. De oorzaak is nog onbekend. Directie en vrijwilligers van Unkobon condoleren Marianne en wensen haar en haar dierbaren veel sterkte na dit onbeschrijflijke verlies.

Vakature directielid Unkobon (secretaris)
Leden die interesse hebben in deze interessante directiefunctie kunnen contact opnemen met dhr. Herbert Piar: :+599 7825772

Stichting Minikrediet
Unkobon heeft tijdens het bezoek van minister De Jonge (volkshuisvesting) een kort gesprek met hem gehad over het oprichten van een stichting voor mini-krediet, om mensen met lagere inkomens die niet bij de banken terecht kunnen, mogelijkheid te bieden voor de bouw van een eigen woning.  De minister vond het een goed idee en heeft Unkobon doorverwezen naar de minister van BZK die samen met OLB en Unkobon de uitwerking van het plan moet verzorgen. Op de vraag aan minister De Jonge wat hij vond van dit initiatief, antwoorde hij: “Dit moeten we gewoon doen.”

Samenwerking Tienda di Konsumido Boneiru / Unkobon
Om onze krachten te bundelen en de belangen van de consumenten van Bonaire zo goed mogelijk te behartigen versterkt Unkobon de samenwerking met de consumentenstichting. De intentie is om 1x per kwartaal te vergaderen.

Voortgang rechtszaak sociaal minimum
vrouwe justitia 1Nadat onze advocaat begin december 2022 de dagvaarding had ingediend, ontving zij eind april de maar liefst 192 pagina’s tellende conclusie van antwoord van de Staat. Korte inhoud: de Staat is bezig met een sociaal minimum voor de BES-eilanden en heeft een grote vrijheid om dit proces lang te laten duren.

Op 23 november is de eerste zitting bij de rechtbank in Den Haag. Daar gaat het met name over de ontvankelijkheid van Unkobon. Als de rechtbank beslist dat Unkobon ontvankelijk is, staat een inhoudelijke zitting in het eerste kwartaal 2023 in de planning van de rechtbank.

Unkobon houdt ondertussen druk op de politieke ketel. Deze maand komt het rapport van de commissie Thodé uit. Ondanks de val van het kabinet heeft de Tweede Kamer het invoeren van een sociaal minimum niet controversieel verklaard. De kamerleden kunnen dus nog steeds beslissen om  een sociaal minimum in 2024 in te voeren.

Datum najaarsvergadering Bondsraad
Save de date voor de openbare najaarsvergadering van de Bondsraad die op woensdag 15 november 2023 zal plaatsvinden. Alle leden van Unkobon zijn hiervoor uitgenodigd. De vergadering start om 19:00 uur. Plaats en agenda worden later toegestuurd.

Even voorstellen: Hose Booi
Foto H BooiGeboren en getogen op Bonaire werd Hosé bij een bezoek van de school aan het laboratorium van het St. Franciscus Hospitaal, tegenwoordig Mariadal, in 1973, gegrepen door de microscoop. Dat je witte bloedcellen echt kon zien in rood bloed fascineerde hem zo dat hij na de MAVO koos voor de analisten opleiding op Curaçao.

Op Curacao trad Hosé in dienst van het Landslaboratorium (tegenwoordig Analystisch Diagnose Centrum, ADC). Na het afronden van de analisten opleiding op Curacao werd Hosé, in 1979, overgeplaatst naar het dependance op Bonaire. Daar kreeg hij in 1995 een Studie-opdracht van de Regering van de Nederlandse Antillen om de master opleiding biochemie in Nederland te gaan volgen. Zijn vrouw en kinderen bleven eerst nog op Bonaire maar verhuisden voor de laatste twee jaren van de studie naar Den Haag. Terug op Bonaire werd Hosé de manager van de ADC-vestiging die enkele jaren later werd verzelfstandigd tot Bonlab. Hier werd hij de eerste directeur van Bonlab in 2008.

Bij het verzelfstandiging van het Landslaboratorium op St Maarten in 2009 solliciteerde Hosé op de functie van directie en werd aangenomen voor een periode van 5 jaar, met het plan om daarna met pensioen te gaan. Maar het pensioen moest nog even wachten omdat er in 2014 een klus wachtte op Saba en Statia. In 2015 kwam opnieuw een nieuwe klus bij ADC op Curacao. Hierna ging Hosé met pensioen, welke later, in 2020, onderbroken werd door een directie fuctie bij Bonlab met oa. als doel Bonlab te accrediteren.

Na het behalen van de accreditatie voor het medisch deel van Bonlab in 2021 volgde de accreditatie voor het waterlaboratorium in 2022. Na behalen van bovengenoemde accreditaties kon Hosé eindelijk begin 2023 gaan genieten van zijn welverdiende pensioen en van zijn kunuku. Zijn echtgenote is intussen ook met pensioen en zijn twee volwassen dochters zijn afgestudeerd en aan het werk, een in Nederland en een op Bonaire.

Verder was Hosé oa. Vertegenwoordiging voor Bonaire in de Landelijke Raad van de Volksgezondheid van de Nederlandse Antillen, lid Rotary Club Bonaire, lid Rotary Club St Maarten, lid Witte Kolom Bonaire.

Eenmaal gepensioneerd wil Hosé de maatschappij dienen als directielid van Unkobon. Daar gaat hij o.a. bijdragen aan een gestructureerde aanpak van de problemen waar de vrijwilligers van Unkobon oplossingen voor zoeken

Deel dit