De markten voor bancaire producten op de verschillende eilanden van de Dutch Caribbean worden veelal bediend door dezelfde aanbieders (banken), en zelfs de marktaandelen verschillen niet heel wezenlijk van eiland tot eiland.
,,Er bestaan in de markt voor bancaire producten verschillende verstoringen van de concurrentie”, stelden Koert van Buiren, hoofd Markt & Overheid bij SEO Economisch Onderzoek, en Cees van Gent, die als adviseur is verbonden aan dezelfde organisatie, onlangs in een serie van drie delen over concurrentiebeleid in deze krant. Beide deskundigen doen onderzoek naar de situatie op de eilanden en geven de overheid advies over effectievere concurrentie en een mededingingsinstituut.
De prijzen van bancaire producten zijn volgens hen vanwege gebrek aan statistische informatie moeilijk te vergelijken met andere landen in de regio. Op Aruba is de rente spread – het verschil in de rente die een consument betaalt bij geld lenen en die hij ontvangt bij geld sparen – op Haiti en Jamaica na, ‘het hoogste van het Caribisch gebied’. Zij zeggen zich te baseren op informatie van de Wereldbank. Het Antilliaans Dagblad berichtte vorige maand op basis van gegevens van de Centrale Bank van Aruba (CBA) dat de rentemarge op Aruba 7,7 procent bedraagt.
Van Buiren en Van Gent schatten in dat ‘dit beeld hetzelfde is voor Curaçao en Sint Maarten’. Zoals elders bericht in deze editie is de rente spread, ofwel rentemarge, op Curaçao en Sint Maarten met 6 procent toch 1,7 procentpunt lager dan op Aruba.
,,Hoewel de relatief hoge loonkosten op onze eilanden hiervoor een gedeeltelijke verklaring vormen, laat een studie van de Centrale Bank van Oostmunt (de Antilliaans gulden op Curaçao en Sint Maarten en de Arubaanse florin) heeft zo zijn voordelen, vervolgen de specialisten van SEO Economisch Onderzoek. ,,Niet in de laatste plaats voor de banken zelf.”
Maar de restricties die daarmee gepaard gaan op het kapitaalverkeer, zorgen er volgens hen voor dat bedrijven en consumenten voor financiering vaak aangewezen zijn op de lokale banken en dat toetreding van buitenlandse banken wordt bemoeilijkt. ,,En dat beperkt ook de mogelijkheden voor goede concurrentie.”
Bron: Antilliaans Dagblad 23 november 2013