Consumentenbond Bonaire komt er aan.

 

Op zaterdag 29 september 2012 vindt om 10.00 uur de oprichtingsvergadering plaats van de Union di Konsumidó Boneiru (Unkobon), de Consumentenbond Bonaire.

Waarom een consumentenbond?

Op Bonaire willen we meer controle over de prijzen. We willen als consument ook meer transparantie  over de prijsopbouw. We willen eigenlijk alles weten over de kosten en of dat eerlijk verdeeld wordt. Daar hebben we een waakhond voor nodig die onafhankelijk is.

Vaak wordt gezegd dat de consumenten op Bonaire niet erg prijsbewust zijn en niet voldoende letten op kwaliteit. Dat consumenten op Bonaire afwachtend zijn en verdeeld. Wij, de initiatiefnemers van de Consumentenbond Bonaire geloven daar niet in. Wij weten dat er bewuste consumenten zijn op Bonaire en wij geloven dat die bewuste consumenten in staat zijn om een krachtige vereniging van consumenten op Bonaire vorm te geven. Een Consumentenbond van leden die zich verenigen achter het gemeenschappelijk doel, ongeacht hun politieke of levensbeschouwelijke verschillen. Wij zijn er van overtuigd dat consumenten op Bonaire in een omgeving die initiatief stimuleert, hun afwachtende houding zullen wijzigen.

Wij hebben via ConsumentenBonaire een verkenning gedaan om te zien wat er bij de consument op Bonaire leeft. ConsumentenBonaire is een groep die via Facebook in vier weken tijd meer dan 1000 leden telt.

Sinds 1999 bestaat de Fundashon Tienda pa Konsumidó Boneiru. Een stichting die prijzen noteert en prijsverschillen registreert. De Consumentenbond Bonaire zal nauw gaan samenwerken met deze stichting. Andere samenwerkingen zijn met de Consumentenbond Nederland en Fundashon pa Kosumidó Curaçao.

De Consument op Bonaire wil transparantie en wil betere prijzen, hogere kwaliteit en service.
Het resultaat van de verkenning is:
  • Hoge prijzen van voedsel en andere producten. De marktwerking op Bonaire functioneert onvoldoende. De prijzen zijn daardoor hoog, de innovatiegraad is laag en de kwaliteit van dienstverlening laat vaak te wensen over.
  • Hoge energiekosten. De prijzen van energie zijn al de hoogste van het Caribisch gebied. De aankondiging van nog hogere energieprijzen heeft onder de bewoners van Bonaire veel onrust gewekt.
  • Hoge kosten financiële sector. De kosten van de banken zijn vaak niet transparant, de rijen bij de loketten zijn lang. Veel veranderingen in de afhandeling van geldzaken.
  • Consumenten loket. Veel bewoners van Bonaire hebben moeite met de nieuwe regels op Bonaire. De communicatie per brief is men niet gewoon, de teksten zijn vaak onbegrijpelijk en de bewoners weten niet waar ze naar toe moeten met hun vragen.
  • Overheidsinstanties. Het blijkt dat maar weinig Nederlandse instanties actief zijn om de belangen van de consument op de BES eilanden te behartigen. Het loket Consuwijzer van de Consumenten autoriteit en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) werkt bijvoorbeeld niet op Bonaire.

 

Oprichtingsvergadering.
De initiatiefnemers van ConsumentenBonaire hebben zich goed voorbereid. Er is niet alleen overleg geweest met de Fundashon Tienda pa Konsumidó Boneiru, maar ook met de Consumentenbond in Nederland en met de Fundashon pa Konsumidó op Curaçao. Het is nu tijd om de volgende stap met elkaar te zetten.
Op zaterdag 29 september 2012 vindt om 10.00 uur de oprichtingsvergadering plaats van de Union di Konsumidó Boneiru (Unkobon), de Consumentenbond Bonaire. Locatie is Jong Bonaire.
Iedereen die belangstelling heeft om deze vergadering bij te wonen kan zich aanmelden via email info@ConsumentenBonaire.com , via telefoonnummer 701-9797 of facebook: http://www.facebook.com/groups/ConsumentenBonaire

Deel dit