Campagne rechtszaak

In de afgelopen maanden bleven we werken aan de publieke en politieke lobby om druk te zetten op het kabinet om het sociaal minimum al vóór een uitspraak van de rechter in te voeren. In samenwerking met DeGoedeZaak startten we een campagne om gemeenten in Nederland zich solidair te laten verklaren. In de Volkskrant verscheen een kritisch opiniestuk van de werkgroep sociaal minimum van Unkobon.

Als vervolg op onze ontmoeting met parlementariërs in februari vroeg de Eerste Kamer om nu eindelijk haast te maken met het sociaal minimum. Senator Recourt noemde het een schandaal groter dan het toeslagenschandaal dat het nog steeds wordt uitgesteld. In het radioprogramma De Nieuws BV vertelden wethouder in Arnhem Mourits van de Geijn en CDA senator Ria Oomen er over.

Op Bonaire werd ook met succes gewerkt aan een brede coalitie. De Centraal Dialoog, het overlegorgaan van werkgevers, werknemers en overheid, stuurde een routekaart voor invoering van het sociaal minimum per 1 januari 2024. Alle partijen die aan de verkiezingen deelnamen bevestigden desgevraagd schriftelijk hun steun aan de rechtszaak van Unkobon. Usibo, de koepel van vakbonden, organiseerde op 12 mei een grote solidariteitsactie. Het werd de grootste manifestatie ooit op Bonaire. Mensen van alle rangen en standen, van alle leeftijden, van alle politieke kleuren, vakbonden, werkgevers, politici, en NGO’s, maakten duidelijk dat Bonaire verenigd is in de eis om snel een sociaal minimum in te voeren.

Deel dit