Bonkompra

Onder de naam BonKompra begon op 1 juli 2014 een actie om de prijzen van een mand met 36 basisproducten te verlagen.
BonKompra was een ‘mand’ van 36 veel gekochte basisproducten waarvoor een maximum prijs was afgesproken bij de 20 supermarkten die lid zijn van de Vereniging van Bonairiaanse Importeurs en Supermarkten (VBIS). De leden van de VBIS moesten van alle 36 producten minstens één merk van goede kwaliteit op of onder de afgesproken maximum prijs aanbieden.

BonKompra producten waren te herkennen aan het BonKompra label op het schap. Het BonKompra label zorgde ervoor dat u producten kocht van goede kwaliteit tegen een lage prijs. In een aantal supermarkten werden BonKompra producten zelfs voor een lagere prijs dan de maximum prijs aangeboden.

Op basis van een vergelijking met de prijzen in mei 2014 was de BonKompra mand gemiddeld 20%  in prijs gedaald. De prijsdaling verschilde per supermarkt. Twee supermarkten hanteerden  in mei 2014 al prijzen die op of onder het maximum lagen. Uit het onderzoek van de consumentenorganisaties bleek dat begin 2015 meer dan de helft van de 20 deelnemende supermarkten de mand op of onder het maximum verkocht.

De afspraken golden voor een half jaar. Door gebrek aan politieke belangstelling zijn ze nooit verlengd. Tot teleurstelling van de consumentenorganisaties stierf stierf dit initiatief na de verkiezingen in 2015 een zachte dood. Sindsdien pleit Unkobon met enige regelmaat tot herinvoering van BonKompra.

Deel dit