BES-eilanden krijgen beter toegang tot ‘Nederlands internet’

internetInwoners van de BES-eilanden Bonaire, Sint Eustasius en Saba krijgen in de toekomst dezelfde toegang tot websites als inwoners van het Nederlandse vaste land.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft woensdag een motie aangenomen die de regering verzoekt om een oplossing te vinden die dat mogelijk maakt.

Omdat internetverbindingen op de BES-eilanden IP-adressen gebruiken die verschillen van Nederlandse IP-adressen, krijgen zij vaak geen toegang tot Nederlandse content.

Zo zijn beelden van Nederlandse sportprogramma’s vaak beperkt tot kijkers binnen Nederland. IP-adressen van de BES-eilanden worden dan als buitenlands gezien, terwijl de eilanden speciale gemeenten binnen Nederland zijn.

Ook was DigiD deze zomer niet te bereiken op de eilanden, toen bezoek aan de site tijdens een DDoS-aanval werd beperkt tot Nederlandse IP-adressen.

“De bewoners van de BES-eilanden zijn Nederlanders”, zei D66-Kamerlid Wassila Hachchi, die de motie indiende, vorige week. “Juist door het tijdverschil kijken zij vooral online naar de Nederlandse televisie. Maar zodra er bepaalde sportfragmenten in het journaal zitten, gaat de uitzending op zwart. Dat is niet de bedoeling.”

Bron: NU.nl/Jeroen Kraan

Deel dit