Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt Consumenten voor computervirus

PC virusVia tientallen grote populaire Nederlandse websites is maandagavond een computervirus verspreid. Het gaat om een zogenoemde ‘banking trojan’ die ongemerkt financiële gegevens kan stelen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) roept consumenten vrijdag op met spoed in actie te komen.

‘Hou bankrekening in de gaten’
Iedereen die afgelopen maandagavond bekende webwinkels en andere populaire websites heeft bezocht en gebruikt maakt van Windows wordt geadviseerd een virusscan te doen om daarmee verdachte bestanden te verwijderen, zegt een woordvoerster van de toezichthouder. Ook kunnen deze mensen komende tijd het beste hun bankrekening in de gaten houden of er niet door onbekenden bedragen zijn afgeschreven.

Niet meer actief

De ACM kan niet zeggen om welke websites het precies gaat. Het gaat om grote online merken, onder meer op het gebied van nieuws, dating, kleding, tassen, reizen, boeken, muziek en verzekeringen. De getroffen sites hebben zelf niets met het virus te maken. Het virus is daar nu ook niet meer actief.

Het komt niet vaak voor dat ACM een dergelijke waarschuwing naar buiten brengt. ,,Wij doen dit niet zomaar”, stelt de zegsvrouw. ,,Vooral niet of slecht beveiligde computers met verouderde software hebben een grote kans besmet te zijn geraakt, ook al heeft de consument niets ‘raars’ gemerkt aan zijn computer en niets aangeklikt op de websites.”

‘Buitenlandse partij’
ACM ontdekte het virus door informatie van computerbeveiligingsbureau Fox-IT. De toezichthouder doet momenteel zelf onderzoek naar de zaak. Volgens een zegsvrouw is het mogelijk dat een buitenlandse partij achter het virus zit.

Deel dit