15 maart, Wereld Consumentendag

Fix our phone rights

Wereldwijd is 15 maart tot  Dag van de Consumentenrechten aangewezen (World Consumer Rights Day, WCRD). In 2014 richt de WCRD zich op de markt van de mobiele telefonie en heeft als thema “Fix our Phone Rights”  Unkobon (de consumentenbond van Bonaire) ondersteunt de jaarlijkse activiteiten van de internationale bond.

Op 27 januari 2014 stuurde Unkobon een brief aan Digicel, UTS met de vraag op welke wijze deze bedrijven inhoud wilden geven aan een vijftal gerechtvaardigde wensen van de consument.

Fix our phone rights

Fix our phone rights

Ook na een telefonisch rappel kreeg Unkobon geen inhoudelijke reactie van deze bedrijven. In combinatie met de vele klachten die bij Unkobon bekend zijn, blijkt hieruit dat deze bedrijven een schrijnend gebrek aan belangstelling hebben voor hun klanten.

TELBO, dat over twee maanden mobiele telefonie wil lanceren en daarom ook een brief kreeg van Unkobon, bleek wel bereid met Unkobon in gesprek te gaan over de rechten van hun klanten. Unkobon is positief over het voornemen van TELBO om klantvriendelijkheid, bereikbaarheid en kwaliteit te verbeteren.

 

Dag van de Consumentenrechten

Op 15 maart 1962 hield President John F Kennedy een toespraak tot het Amerikaanse Congres waarin hij de rechten van de consument aan de orde stelde. Hij was de eerste wereldleider die dit deed en de Internationale Consumentenorganisatie (Consumers International) heeft 15 maart daarom aangewezen als dag van de consumentenrechten (World Consumer Rights Day, WCRD).

De WCRD 2014 heeft als thema “Fix our Phone Rights”, “Leg onze telefoonrechten vast.”  De activiteiten richten zich op het realiseren van de volgende zaken:

  1. De consument wil eerlijke contracten, uitgelegd in duidelijke, volledige en toegankelijke taal
  2. De consument wenst waar voor zijn geld
  3. De consument wil een eerlijke en transparante facturering
  4. De consument wil de macht over zijn eigen informatie
  5. De consument wil gehoord worden als hij klachten heeft

De brief die Unkobon op 27 januari stuurde aan Digicel, UTS en TELBO gaf een nadere toelichting op deze gerechtvaardigde wensen met de vraag om op korte termijn te overleggen over de wijze waarop de bedrijven actie zouden nemen om hun klanten tegemoet te komen.

Voorzitter Celia Fernandes Pedra van Unkobon is teleurgesteld over het resultaat: “De bedoeling was om voor 15 maart door middel van een persconferentie aandacht te besteden aan de WCRD 2014 en het publiek te informeren over de uitkomsten van ons overleg met de aanbieders van mobiele telefoondiensten op Bonaire. Er zijn veel klachten over Digicel en UTS. Unkobon wil dat er verbetering komt in de dienstverlening. De Dag van de Consumentenrechten was voor Digicel en UTS een uitgelezen kans om met aandacht voor hun klanten positief in de publiciteit te komen. Helaas hebben ze deze kans laten liggen. Zelfs na de zes weken die zijn verstreken na het versturen van onze brief, hebben Digicel en UTS geen inhoudelijke reactie gegeven. Hieruit blijkt dat deze providers geen boodschap hebben aan de wensen van hun klanten.”

Unkobon is blij dat TELBO wel bereid is gebleken om met de consumentenorganisatie in gesprek te gaan. De bond wijst er op dat het voor bedrijven belangrijk en winstgevend is om rekening te houden met de wensen van de klant. Ook op Bonaire worden de consumenten steeds mondiger en ze zien wat het oplevert als ze zich verenigen in de consumentenbond.

Brief naar Digicel

Brief naar UTS

Brief naar Telbo

On 15 March, 1962, US President John F. Kennedy delivered an historic address to the US Congress in which he outlined his vision of consumer rights. This was the first time any politician had formerly set out such principles.
‘Consumers by definition, include us all,’ Kennedy said in his Congressional Statement, ‘They are the largest economic group, affecting and affected by almost every public and private economic decision. Yet they are the only important group… whose views are often not heard.’

Over time, the consumer movement has developed this vision into a set of eight basic consumer rights that now define and inspire much of the work Consumers International and its members do:

  1. The right to satisfaction of basic needs
  2. The right to safety
  3. The right to be informed
  4. The right to choose
  5. The right to be heard
  6. The right to redress
  7. The right to consumer education
  8. The right to a healthy environment

Uitnodigingen zijn gestuurd naar Digicel, UTS en Telbo.

Brief naar Digicel

Brief naar UTS

Brief naar Telbo

Dia 15 di mart 1962, Presidente John F. Kennedy di Merka a hiba un diskurso históriko den Kongreso, den kua el a deskribí su vishon di derechonan di konsumidó. Esaki tabata promé biaha ku un polítiko a vosiferá su prinsipionan asina formalmente.
‘Pa definishon, nos tur ta konsumidó,’ Kennedy a bisa den su diskurso pa Kongreso, ‘E grupo di konsumidó ta e grupo ekonómiko mas grandi ku ta sinti efekto di i ta afektá kasi tur desishon ekonómiko di gobièrnu òf sektor privá. Sinembargo e ta e úniko grupo di importansia… ku no por duna su punto di bista pasobra hopi biaha e no ta ser skuchá. ‘

Ku tempu e moveshon di konsumidó a desaroyá e vishon aki den e ocho derechonan básiko di konsumidó, ku awor ta definí i inspirá hopi di e trabou ku Consumers International i su miembronan ta hasi:

1. Derecho riba nesesidatnan básiko.

2. Derecho riba seguridat

3. Derecho di haña informashon

4. Derecho di por skohe

5. Derecho di ser skuchá

6. Derecho di reklamá

7. Derecho riba formashon komo konsumidó

8. Derecho riba un medioambiente saludabel

Deel dit